Design a site like this with WordPress.com
Get started
Featured

SIAPA KAMI DI SUARA VETERAN?

SUARA VETERAN adalah sekumpulan bekas pegawai berpangkat Mejer hingga Brig Jeneral dan LLP berpangkat LAC hingga Pegawai Waren dari ketiga2 perkhidmatan yang berdaftar sebagai veteran dengan JHEV dan semua mereka adalah ahli2 xdan AJK persatuan veteran yang berdaftar dengan JHEV. Secara amnya SV tidak berdaftar dengan JHEV kerana setiap individu adalah veteran berdaftar dan mereka bergerak berdasarkan “class action” dan mempunyai “locus standi” menurut undang2. Dengan masa yang sama Suara veteran di sokong secara terus oleh veteran veteran yang terdiri pada peringkat awalnya seramai lebih dari 200 orang bekas pegawai ATM termasuk beberapa orang general empat bintang.

Sejak beberapa bulan yang lepas, beberapa persatuan veteran telah bersetuju menyokong dan bergabung dengan perjuangan SUARA VETERAN. Antara Persatuan-Persatuan veteran yang telah memberi sokongan mereka adalah seperti PVATM, PVTUDM, MACVA, PVSATM, PERIM , PTTB dan dan beberapa buah persatuan veteran yang lain. dengan sokongan yang di beri, SUARA VETERAN sekarang telah mempunyai sokongan seramai tidak kurang dari 180,000 veteran. Jumlah ini tidak termasuk suami/ isteri dan anak-anak veteran yang sudah dewasa yang di anggarkan empat orang setiap veteran dan ini membawa anggaran peyokong SUARA VETERAN telah meningkat kepada lebih kurang 900,000 orang. SUARA VETERAN berharap akan mendapat seramai dua juta penyokong di akhir tahun ini.

Berikut adalah Jawatankuasa kerja SUARA VETERAN:

 1. Brig Jen Dato’ Abdullah Bin Mohamed TUDM (Bersara) MA (IRSS, Lancaster UK) , MBA Finance Oklahoma University US. SV(Pengerusi) , PVTUDM, RAFOC, PVATM (MT)
 2. Mej Chong Ah Watt TUDM(Bersara). PVTUDM (Bendahari), MACVA, SV (Bendahari).
 3. Mej Hj Mior Rosli Bin Dato’ Hj Mior Mohd Jaafar TUDM (Bersara). LLB (ITM), LLM (UK), MSc HRD, DIP IN PUBLIC ADMIN/ POL Sc , RAFOC (AJK), PVTUDM, PVATM, SV (Undang-Undang)
 4. Mej Dato’ Zainuddin Bin Che Din TUDM (Bersara). PVTUDM, SV (PR).
 5. Kol Pakwan Chik Bin Hashim (Bersara). KRRD, SV(Sekritariat).
 6. Lt Kol Jalil Bin Ithnin TUDM (Bersara). LLB (Hons) UK, ICSA (UK) , PVTUDM, SV (Undang-Undang).
 7. Lt Kol Wong Ah Jit (Bersara) MACVA (SUK), PVPT, SV (AJK)
 8. Mej Baldev Singh (Bersara) PVSATM ( Presiden), PVKPD, SV (AJK)
 9. Lt Kol Abdul Rashid Bin Omar (Bersara) KRAMD, SV (Setiausaha)
 10. Mej Mohd Ramli Bin Othman (Bersara) LLB(Hons), LLM (UK), Mantan Pendawa Raya Peguam Negara, SV (Undang-Undang)
 11. Kept Dato’ Azizul Rahman Bin Mohd Zaman TLDM (Bersara). PVTLDM, SV (AJK)
 12. Brig Jen Dato’ Adnan Bin Ali (Bersara). RAFOC (AJK), SV(Syarat2 Perkhidmatan ATM)
 13. Athiappan a/l Narayanan ( Mantan PW TUDM). PVATM, PVTUDM, PERIM (AJK), SV (AJK)
 14. Mej Murugaiyah Andy (Bersara) , KRRD, PERIM (Presiden), SV (AJK)
 15. Joe Pie Chong Seng ( Mantan LAC TUDM), EMBA (France) MACVA (Naib Presiden), PVATM, PVTUDM, SV(AJK)

******Suara Untuk Keluarga Veteran******

**Suara Untuk Keluarga Bekas Tentera**

SV BERJUANG DENGAN KEIKHLASAN, KETERBUKAAN DAN KEPEDULIAN

Pencerobohan Lahad Datu Sabah 2013

Berikut adalah kronologi pencerobohan kumpulan bersenjata dari selatan Filipina:

9 Februari: Kumpulan penceroboh memasuki perairan negara menggunakan bot pancung dan berkumpul secara berperingkat di Felda Sahabat 17, Kampung Tanduo, Lahad Datu.

11 Februari: Sebahagian daripada anggota kumpulan itu dikesan sekumpulan nelayan tempatan pada waktu malam dan nelayan tersebut membuat laporan polis mengenai lebih 100 lelaki berpakaian ala tentera dan bersenjata api berkampung di Kampung Tandou.

12 Februari: Kumpulan itu dikenal pasti berpecah di beberapa lokasi di kampung itu iaitu di kawasan sungai bakau kampung itu, sebuah surau di kampung itu dan rumah Ahmad Malandi atau dikenali Mad bon.

14 Februari: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan Malaysia akan melakukan yang terbaik termasuk melalui perundingan, bagi menangani isu pencerobohan tersebut sebelum mengusir mereka keluar dari kawasan itu. Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata polis telah mengenal pasti kumpulan warga Filipina yang mendarat di pesisir pantai Lahad Datu, Sabah sebagai pewaris berketurunan ‘Raja Sulu’ dari Selatan Filipina. Ismail berkata kumpulan terbabit menuntut mereka dikenali sebagai Askar Diraja Kesultanan Sulu dan mereka tidak mahu rakyatnya berketurunan Sulu dihantar pulang ke negara asal. Ismail berkata rundingan dengan pihak bersenjata masih dijalankan bagi mencari jalan penyelesaian yang terbaik tanpa melibatkan pertumpahan darah. Laporan memetik salah seorang anggota tentera Filipina yang merupakan pengikut setia Raja Muda Sulu, Raja Muda Azzimudie Kiram sebagai berkata kedatangan kumpulan tersebut selepas mendapat jemputan pihak pembangkang untuk membincangkan isu tanah di Sabah.

16 Februari: Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengesahkan kumpulan tersebut bukan kumpulan militan atau pengganas sebaliknya penyokong kuat ‘Kesultanan Sulu’ dan menegaskan situasi di Kampung Tanduo adalah terkawal. Kumpulan itu yang mahu dikenali sebagai ‘Askar Diraja Kesultanan Sulu’ antara lain menuntut Sabah dikembalikan ke wilayah kesultanan Sulu, kerana sebelum ia diambil British ia di bawah kerajaan Sulu.

18 Februari: Hishammuddin berkata kerajaan Malaysia dan Filipina sentiasa bekerja rapat dalam menyelesaikan konflik ini dan memberitahu ia akan dilakukan secara diplomasi tanpa sebarang pertumpahan darah.

24 Februari: Kerajaan Filipina menghantar sebuah kapal dalam misi kemanusiaan untuk membawa pulang kumpulan 180 anggota termasuk 30 pengawal bersenjata yang bertahan di Lahad Datu, Sabah sejak 12 Februari lalu.

26 Februari: Tempoh pengusiran mereka tamat namun rundingan masih dijalankan terhadap kumpulan penceroboh itu.

28 Februari: Kerajaan Malaysia digesa mengadakan rundingan secara terus dengan Sultan Jamalul Kiram III di Manila untuk menamatkan konflik perebutan kawasan di Lahad Datu, Sabah yang berlanjutan selama lebih tiga minggu. Gesaan tersebut disuarakan adik bongsu Jamalul, Agbimuddin Kiram yang menegaskan hanya abangnya boleh mengarahkan kira-kira 180 ‘tentera diraja’ meninggalkan Felda Sahabat 17, Lahad Datu.

1 Mac: Pertempuran tercetus antara pasukan keselamatan dan sekumpulan kecil kumpulan penceroboh ketika kumpulan terbabit cuba keluar daripada kepungan polis di Kampung Tanduo, menyebabkan dua anggota pasukan keselamatan terkorban serta tiga lagi cedera. Dua belas penceroboh bersenjata terbunuh.

2 Mac: Jenazah Inspektor Zulkifli Mamat dan Koperal Sabarudin Daud yang terkorban dalam pertempuran dengan sekumpulan penceroboh bersenjata di Lahad Datu tiba di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Subang pada pukul 12.43pm. Jenazah Inspektor Zulkifli Mamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Kampung Gong Bayor, Jertih manakala jenazah Koperal Sabarudin Daud dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Masjid Makmuriah di Kampung Sungai Lias, Sungai Besar. Pada hari yang sama, Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman melawat dua anggota komando yang cedera iaitu anggota komando polis, Kpl Mohd Tarmizi Hashim, 32, dan Kpl Azman Ampong, 39, di Hospital Lahad Datu.

3 Mac: Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar mengesahkan kesengitan di Semporna dengan penceroboh ‘Kesultanan Sulu’ berakhir dengan jumlah sebanyak 12 kematian, termasuk enam anggota polis. Insiden berkenaan berlaku di Kampung Sri Jaya, Siminul, Semporna, Sabah pada 2 Mac, jam 8 malam. Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mahu kerajaan mengambil tindakan keras terhadap pihak penceroboh.

4 Mac: Jenazah Supt Ibrahim Lebar dari cawangan khas Bukit Aman, ASP Micheal Padel dari cawangan khas IPD Semporna, Sarjan Baharin Hami dari cawangan khas IPK Sabah, Sarjan Aziz Sarikun dari BN 14 PGA Tawau, Koperal Salam Togiran dari IPD Tawau dan Lans Koperal Mohd Azrul Tukiran dari BN 14 PGA Tawau dibawa ke kampung masing-masing. Jenazah Allahyarham Supritendan Ibrahim Lebar, 52, dan Lans Koperal Mohd. Azrul Tukiran, 27 diterbangkan ke pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Subang dari Lapangan Terbang Tawau menggunakan pesawat Charlie. Jenazah mereka tiba pada jam 7 petang. Semasa sidang media di Manila, Presiden Filipina Benigno Aquino III berkata pentadbiran beliau akan meneruskan membantu menyelesaikan pencerobohan di Sabah melalui jalan keamanan.

5 Mac: Pada jam 7 pagi, pasukan keselamatan melancarkan serangan ke Kampung Tanduo. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam satu kenyataan mengumumkan serangan itu adalah “bagi menjaga maruah dan kedaulatan negara”. Operasi diberi nama Ops Daulat.

Pada 11 pagi, Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar dalam sidang media bersama Panglima Angkatan Tentera Jen Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin menyifatkan Ops Daulat itu mencapai objektif yang ditetapkan. Dalam sidang media lebih kurang pukul 2 petang, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengesahkan tiada kematian dan kecederaan di pihak pasukan keselamatan. Pada pukul 4 petang, Ketua Polis Negara mengadakan sidang akhbar mengatakan operasi susulan dan penggeledahan masih diteruskan kerana polis percaya masih ada musuh di kawasan itu. Sehingga pukul 7 petang, polis belum mengesahkan jumlah kematian, kecederaan atau tangkapan di pihak anggota kumpulan penceroboh bersenjata itu –

6 Mac – Ops dilancarkan dengan selamat dan lancar,dilaporkan Anggota kelelamatan menemui kubur dan 9 mayat tentera sulu

7 Mac- Sulu umum Genceta senjata sebelah pihak,namun malaysia minta tentera sulu berundur segera

8 Mac- pemeriksaan dan operasi masih lagi diteruskan

Apakah Sindrom Katak Rebus?

WAHAI RAKYAT MALAYSIA SEMUA. JANGAN LAH KITA TERPERANGKAP DALAM “SINDROM KATAK REBUS” SELEPAS 62 TAHUN MERDEKA.

Apakah Sindrom Katak Rebus?

Ambil seekor katak hidup dan letak akan ia didalam periok berisi air dan mula panaskan air itu atas dapur.

Perlu di ingat bahawa setiap katak mempunyai lemak yang tebal di bawah permukaan kulitnya untuk mengawal suhu badannya.

Apabila suhu air mula miningkat, katak itu akan mengawal suhu badannya mengikut suhu sekeliling. Katak tersebut akan terus mengawal suhu badannya mengikut peningkatan suhu air yang semakin panas.

Malangnya apabila suhu air hendak sampai ke suhu mendidih, katak itu tidak lagi mampu mengawal suhu badannya kepada suhu air mendidih tersebut.

Di tahap ini katak tersebut cuba melompat keluar dari periok tersebut tetapi dia tidak mampu berbuat demikian kerana dia telah kehilangan tenaga semasa usahanya mengawal suhu badanya melawan kenaikan suhu air tadi. Akhirnya katak tadi mati didalam air mendidih tersebut.

Apa kah yang menyebabkan katak itu mati didalam air yang mendidih tadi? Sebenarnya katal itu mati kerana kegagalan kata itu sendiri untuk membuat keputusan bila untuk melompat keluar dari periok tersebut.

Begitu juga dengan pemimpin, ahli2 politik dan penyokong parti politik. Mereka harus meyesuaikan diri mereka dengan undang-undang negara dan keadaan pribumi sekeliling mereka dan terus hidup dengan aman dan damai. Ada kalanya kita perlu ubah sikap kita dan jangan cuba melawan arus dan undang2 negara. Jika kita rasa undang2 negara tidak lagi sesusai dengan hidup kita da kita hanya minoriti di tempat itu, kita sepatutnya keluar dari situ. Jika masih mahu melawan arus pastinya kita akan kecundang.

Jika kita terus mahu mencabar dan mempengaruhi pihak majoriti secara pisikal, emosi, kewangan, keagamaan atau mental kemungkinan kita akan akhirnya menempah maut dan kerugian diri kita sendiri.

Untuk hidup dengan aman di mana2 negara didalam dunia ini kita harus menghormati perlembagan dan rukun yang di tetapkan oleh negara tersebut.

Untuk bidup aman di Malaysia, setiap rakyat harus patuh kepada Perlembagaan Persekutuan dan Rukun Negara. Jika anda mahu berbesar kepala, percayalah satu hari anda akan jadi KATAK REBUS.

Isu2 yang di bangkitkan dalam setahun ini adalah seperti ICERD, UEC, Statut Rom, mencabar Agama Islam, Bahasa Melayu, Sekolah vernakular, menghapuskan ketuanan melayu dan menderhaka terhadap Raja-Raja Melayu. Semua ini adalah bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan. Dan mereka yang cuba mecabar perkara diatas juga telah melakukan kesalahan di bawah perkara 149 Perlembagaan Persekutuan dan membolehkan kerakyatan mereka di tarik balik.

Saya harap semua rakyat di negara ini tidak kira melayu atau bukan melayu.. bacalah perlembagaan pdrsekutuaan dan hayatilah Rukun Negara kita. Jangan terikut2 dengan pemimpin2 yang cuba menghasut penyokong dan rakyat untuk menuntuk perkara yang bukan2 yang di larang oleh perlembagaan persekutuan.

Saya juga memohon sembah junjung kasih kebawah duli2 Raja Raja Melayu supaya jangan kuatir terhadap kuasa dan daulat yang tuanku tuanku perolihi di dalam Perlembagaan. Walaupun ianya nampak berkurangan tetapi tuanku-tuanku sekalian masih mempunyai kuasa budicara dan kuasa mutlak yang di sorok oleh penasihat tuanku dengan sengaja atau tidak sengaja.

Bagi Panglima Angkatan Tentera, Ketua Hakim Negara, Ketua Setiausaha Negara dan Ketua Polis Negara, tadbirlah negara ini mengikut apa yang termaktub dalam perlembagaan persekutuan tanpa tanpa takut dan ragu-ragu terhadap orang politik dan pemimpin2 NGO yang tidak bertanggungjawab yang rata2 tidal faham isi kandong perlembagaan persekutuan. Jalankanlah juga tanggongjawab Ybg Tan Sri2 berpandukan Al Quran kerana akhirnya kita semua akan di adili oleh Allah SWT di akhirat kelak dan kuasa yang kita ada sekarang adalah satu beban yang amat berat sekali.

Akhir sekali saya mengucapka SELAMAT MENYAMBUT ULANG TAHUN KE 62 HARI KEMERDEKAAN NEGARA KITA.

MERDEKA!
MERDEKA!
MERDEKA!

Mej Mior Rosli, TUDM (Bersara)
25 Ogos 2019
Kuala Lumpur

KURA-KURA ATAS TIANG

Pernah tak Kita lihat kura-kura duduk diatas tiang? Dadanya berada atas tiang dan keempat2 kakinya terjuntai. Dia terkial2 cuba berjalan tak boleh, bergolek pun tak boleh. Kepalanya terpusing2 tak tahu apanak buat. Macam mana dia boleh berada diatas tiang itu? Sudah pastinya Ada orang Yang mengajar kura-kura itu Dan letak diatas tiang itu. Kura-kura sememangnya tidak Ada ilmu memanjat, melompat atau pun terbang. Dia hanya ada ilmu merangkak Dan berenang sahaja. Maka Di kura-kura itu pastinya kelihatan bodoh walaupun berkedudukan tinggi. tapi jika nasib mereka baik mereka di letak atas Tanah, atas air, atau atas Batu.

Kebanyakan orang politik biasanya tidak ada ilmu yang tinggi, mereka hanya pandai bercakap dan mengkritik sahaja, kalau yang ada ada ilmu pun dalam bidang2 tertentu. Oleh kerana pandai bercakap mereka boleh memperbaiki orang ramai meyokong mereka. Mereka bertanding di pilihanraya dan jika menang kemungkinan mereka di lantik jadi Menteri. Yang tidak Di lantik akan jadi wakil rakyat dan pembuat undang2 ( legislative).

Masaalah akan timbul bila mereka yang di lantik jadi Menteri. Yang berkelulusan tukang MASAK jadi Menteri Pertahanan. Yang dulu Ketua NGO Yang Racist jadi Menteri perpaduan, Yang Peguam jadi Menteri komunikasi, Yang Suri rumah, Yang jurutera Dan macam2 lagi membuat kerja Di luar ilmu Pendidikan mereka. Tapi jika mereka mempunyai penasihat Yang berilmu maka baik lah kerja mereka, jika dapat Yang kaki kelentong maka jadi Menteri kelentong lah. Bagi Yang mahu dengar nasihat takpelah tapi kebanyakan mereka sahkan bodoh, sombong pulak tu. Menteri macam ini sentiasa Di perbodohkan oleh pegawai Kerajaan dengan maklumat Yang tidak tepat. 

Bagi Yang duduk Di Dewan Rakyat ( termasuk Yang berada Di dewan Negara) tidak Ada kerja lain hanya berdebat seperti berkempen. Bila soalan Di Tanya pada Menteri, Menteri hanya baca skrip macam pemberita sahaja. Ada Yang baca macam burung kakak tua. Kerja mereka sepatutnya mengubah undang2 Dan menyelesaikan masaalah tetapi sejak 60 tahun macam itu jelah kerja mereka, berdebat, habis berdebat PRU berikut nya pun sudah tiba. Masing jadi kura-kura merayap mencari sokongan semula.

Nasib baik Negara ini mempunyai ramai rakyat Yang bijak Dan pandai membanggunkan ekonomi negara. Jika nak harapkan wakil rakyat Dan Menteri macam kura-kura, Akan lingkup negara.

Malaysia harus meminda syarat2 untuk jadi calun PRU. Mereka ini perlu ada ujian kemasukan sebagai calun di ikuti dengan kelulusan akademik Dan Ada pengalaman kerja pengurus2. Umur minima untuk bertanding hendaklah tidak kurang dari 45 tahun. Mereka sudah Di beri elaun Yang tinggi, maka mereka tidak layak mendapat pencen melainkan mereka berjaya menjadi wakil rakyat selama 25 tahun atau menang 5 kali PRU. Gelaran mereka tidak sepatutnya Di panggil sebagai Yang berhormat tetapi hendaklah Di panggil sebagai Yang berkhidmat.

Kita tidak mahu lagi Kura-Kura atas tiang menjadi wakil rakyat Di negara ini 

Wallahualam

Mej Mior Rosli TUDM Bersara
23Jan 2019

THE MEANING OF BRAVERY AND SELFLESSNESS

How do you define a hero? In war, the terms may be irreconcilably different than in everyday life. Situations arise where taking certain lives is imperative to saving others and often giving your own life for a cause makes you a hero.

Following orders from superiors that could result in your death but doing it anyway. Acting out of loyalty and dedication instead of self-serving means, above all, is probably a prerequisite. To act in spite of being afraid, instead of being void of fear.

Heroic World War I veteran William Carpenter told NBC, “You show me a man who says he was brave over there, and I’ll show you a liar. Every one of us was afraid. Even the Germans were afraid.”

However you define the title of hero, the label dares us to ask what we would do in situations such as these. Would we charge into blasts of battlefield gunfire to save our comrades? To save civilians that we’ll never see again? Would we sign up for active duty in the first place?

There are many of us that wouldn’t. But luckily, there are those among us courageous enough to take on the burden.

War is, of course, a morally complicated and politically messy ordeal. It challenges us to amend our thinking of who the real heroes are. Sometimes, the war heroes are just who we would expect like Desmond Doss — someone who humbly saved multiple lives without ever taking one. Other times, the war heroes are the flying aces that bomb the enemy into oblivion – the enemy that would kill so many others if left unchallenged. It’s the women who changed their entire identity just to be able to fight when their country told them they weren’t allowed to.

Lastly, and most controversially, is it Hiroo Onoda? He obeyed his orders and respected his military training as all soldiers are expected to. This meant killing perceived enemies to survive and serve another day. He continued, unwavering and isolated, for three full decades after the war actually ended.

These men and women and their stories are certainly noble in their own ways, but ultimately, we all get to choose our own heroes. That’s the beauty of it all.

William C. (Bill) Lambert (August 18, 1894 – March 19, 1982) was an American fighter pilot who flew in World War I. He was probably the second-ranking American ace of World War I. He claimed 18 air-to-air victories, eight fewer than “Ace of Aces” Eddie Rickenbacker and was awarded the Distinguished Flying Cross.
Desmond Doss, the fearless World War II medic who single-handedly saved the lives of 75 American soldiers on the Maeda Escarpment of Okinawa in 1945, never carried a weapon. Doss treated his own serious injuries to save stretchers for others and earned the Medal of Honor, making him the first conscientious objector to do so.
Hiroo Onoda
For 29 years after WWII ended, the dedicated Japanese soldier Hiroo Onoda hid out in the jungle of the Philippines and continued waging a war. Isolated and fiercely loyal, Onoda regarded any news of the war’s end as enemy propaganda. That is, until 1974 when a traveler encountered Onoda, who said he’d only believe that Japan had surrendered if he heard it from a superior officer. Authorities tracked down an officer and had him officially relieve Onoda from duty. He was eventually pardoned for the crimes he committed while he believed the world was still at war.
In 1942, Lt Adnan led a 42-strong platoon from the Malay Regiment to defend Singapore from the invading Japanese Imperial Army. They fought at Pasir Panjang Ridge in the Bukit Chandu (“Opium Hill”) area between 12 and 14 February. Despite being heavily outnumbered, Lt Adnan refused to surrender and urged his men to fight to the end. They held off the Japanese for two days amid heavy enemy shelling from artillery and tanks, as well as chronic shortages of food, medical supplies and ammunition. On the last day of the battle, Lt Adnan and his men were left with only a few grenades and had to fight the Japanese with their bayonets in brutal hand-to-hand combat. Lt Adnan was shot but he continued fighting.

Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD)

ريجيمن عسكر ملايو دراج

Sejak penjajahan oleh Kerajaan Kolonial British, pasukan-pasukan Tentera British dan juga Tentera British India (British Indian Army) seperti pasukan “Burma Rifles” telah ditugaskan untuk mengawal keselamatan. Ini melibatkan kos yang tinggi kerana pasukan-pasukan itu terpaksa dibawa daripaada Britain dan India untuk berkhidmat di Tanah Melayu.

Semenjak tahun 1902, Raja-Raja Melayu terutamanya Sultan Alang Iskandar Shah (Sultan Perak), Tuanku Muhamad Ibni Yam Tuan Antah (Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan), Raja Chulan (Kerabat DiRaja Perak) dan Dato Abdullah Haji Dahan (Undang Luak Rembau) telah menggesa Kerajaan Kolonial British di Malaya untuk menubuhkan satu rejimen tentera yang dianggotai oleh orang-orang tempatan.

Pada 23 November 1932, Jabatan Perang British memberikan persetujuan untuk penubuhan satu pasukan Askar Melayu sebagai satu rejimen tempatan dalam Angkatan Tentera British (Rejimen ini dilatih dan diurus oleh Rejimen Tentera British Malaya). Pada 23 Januari 1933, Majlis Perundingan Persekutuan (Federal Consultative Council) telah meluluskan Akta No. 11 yang dikenali dengan nama Akta Rejimen Askar Melayu dan meluluskan peruntukan $70,000 bagi pembelian Kong Sang Rubber Estate di Port Dickson untuk tapak bagi kegunaan sebagai Pusat Latihan Rekrut Askar Melayu.

Pasukan Askar Melayu bermula dengan penubuhan Kompeni Percubaan Pertama (1st Experimental Company) pada tahun 1933 dan merupakan titik permulaan pasukan tentera anak watan di Tanah Melayu.

Pada 1 Februari 1933, seramai 25 orang anak Melayu daripada 100 orang calon telah dipilih sebagai “sesuai untuk diambil menjadi rekrut” di dalam pasukan Askar Melayu.

Pasukan Askar Melayu ditubuhkan secara rasmi pada 1 Mac 1933 di Haig Lines, Port DicksonNegeri Sembilan. Pasukan ini di letakkan di bawah perintah Mejar G. Mc Bruce , sementara Kapten K.G. Exham dilantik menjadi Adjutan. Sarjan Mejar A. E. McCarthy dilantik menjadi Sarjan Mejar Rejimen dan Sarjan Kuartermaster E. Oldfiled menjadi Sarjan Kuartermaster.

Pasukan ini dikira sebagai percubaan kerana pada peringkat itu, ia bertujuan untuk menilai kesesuaian orang-orang melayu sebagai anggota tentera, dan bagaimana mereka dapat menyesuaikan diri dengan disiplin tentera (Mejar Jeneral G. Mcl. S. Bruce, O.B.E. M.C. (bersara). (Petikan dari rencana “Trying it out with No. 1 Squad”, Pahlawan, Vol. 1, Kuala Lumpur, 1952.)

Pada 1 Januari 1935, atas kesungguhan anak-anak Melayu di dalam Kompeni Percubaan dan dengan kegigihan Mejar S. Bruce, 1 Kompeni Percubaan Askar Melayu ditukarkan menjadi Rejimen Askar Melayu dengan kekuatan permulaan seramai 150 orang anggota. Pengambilan anggota-anggota baru dipercepatkan. Dengan penambahan 232 orang anggota baru, dua Kompeni tempur telah ditubuhkan, dengan satu pasukan Ibu Pejabat sebagai elemen perintah, dan dikuatkan dengan platun bantuan dilengakan dengan mesingan Vickers, satu seksyen Semboyan dan satu unit tambur.

Pada 1 Januari 1938, Batalion Pertama Askar melayu (1 Melayu) mempunyai kekuatan 17 pegawai british dan 6 Pegawai Melayu, 11 Pegawai Waran dan 759 Pegawai Tak Bertauliah dan anggota Lain-Lain Pangkat.

Apabila bahang perang semakin hampir, latihan ketenteraan dipertingkatkan. Latihan jalan lasak di peringkat battalion dan peringkat briged kerapkali diadakan. 1 Melayu juga mula membuat latihan menggunakan mortar dan meriam penangkis kereta kebal. Dalam bulan Ogos 1941, satu platun bantuan ditubuhkan menggunakan 10 buah “Universal Carrier” ataupun lebih dikenali sebagai “Bren GunCarrier’ di bawah pimpinan Kapten R.R.C. Carter. Platun bantuan ini menjalankan latihan bersama-sama Battalion ke-2 Loyals Regiment (North Lancashire) Tentera British.

Pada bulan Mac 1941, Gabenor Negeri-Negeri Selat memberikan kuasa untuk menambah kekuatan Rejimen Askar Melayu menjadi dua battalion. Batalion Ke-2 Askar Melayu ditubuhkan pada 1 Disember1941. 1 Melayu dan 2 Melayu bersama-sama battalion Ke-2 Loyal Regiment (North Lancashire) diletakkan di bawah pemerintahan 1st Malaya Infantry Brigade. Briged ini akan memainkan peranan besar dalam mempertahankan Tanah Melayu semasa penjajahan Jepun.

Kompeni A, Batalion Kedua adalah unit Askar Melayu pertama menentang Tentera Jepun yang mendarat di Pantai Cinta Berahi (sekarang Pantai Cahaya Bulan), Kelantan pada 8 Dis 1941. Kekuatan Tentera Jepun yang berlipat ganda telah memaksa Kompeni A berundur ke Kuala Krai dan seterusnya ke Singapura. Di Singapura, Batalion Pertama dan Kedua Askar Melayu telah berjuang bersama Tentera Britishmenentang kemaraan musuh. Askar Melayu telah berjuang dengan penuh semangat di sekitar kawasan Pasir Panjang, Buena Vista, Labrador dan Alexander.

152 anggota Melayu (termasuk 7 pegawai Melayu) Rejimen Askar Melayu bersama 6 orang pegawai British yang dipinjamkan ke Rejimen Askar Melayu terkorban di Malaya dan Singapura semasa Perang Dunia II. 

Darurat

Satu peristiwa yang tidak mungkin dapat dilupakan, sekaligus menjadi satu titik hitam dalam lipatan sejarah RAMD ialah Peristiwa Kalabakan. Dalam tragedi berdarah ini, seorang pegawai dan tujuh anggota Batallion ke-3 RAMD terkoban, manakala 18 orang anggota lagi tercedera. Peristiwa berdarah ini berlaku pada tanggal 29 Disember 1963. Tempat berlakunya tragedi berdarah yang menimpa Batallion ke-3 RAMD itu terletak tidak jauh dari tebing Sungai Kalabakan. Lokasinya kira-kira 30 batu ke utara Tawau dan 12 batu ke utara sempadan Kalimantan, Indonesia. Di situ terletak dua penempatan kecil Pasukan Keselamatan Malaysia yang terdiri daripada satu penempatan Pasukan Polis Hutan dan sebuah lagi penempatan tentera terletak di suatu lereng bukit.

Kedua-dua penempatan dipisahkan dalam jarak lebih 400 ela sahaja. Pos Polis yang dipagari dengan dawai berduri mempunuyai kekuatan 15 orang anggota, manakala penempatan pasukan tentera tidak pula berpagar. Anggota Platun 1 Kompeni A dan kemudiannya disertai oleh seksyen dari Platun 10 Kompeni C ditempatkan di situ. Kawasan perkhemahan ini terletak suatu kawasan lereng tanpa sistem keselamatan serta pertahanan yang lengkap. Ini berlaku kerana ketiadaaan bekalan peralatan walaupun usaha mendapatkannya telah berulangkali dilakukan.

Menurut laporan, seramai 130 orang tentera Indonesia daripada pelbagai pasukan bergerak dari Kalimantan menyusup ke kawasan Malaysia pada pertengahan Disember 1963. Pasukan ini singgah di Serudong dalam perjalanan menuju ke Selimpopon dengan melewati Tarakan untuk ke kem balak Teck Guan dekat Kalabakan. Mereka bermalam di situ pada 28 Disember. Mejar Zainol Abidin bersama dua seksyen dari Kompeni C digerakkan ke penempatan Platun 1 Kompeni A di Kalabakan pada 29 Disember bagi memperkuatkan subunit berkenaan. Tiga buah kubu, setiap satu untuk tiga orang, dibina untuk tujuan pertahanan, Kubu berkenaan terletak di kiri dan kanan serta di Sebelah kanan belakang rumah atap dan digunakan untuk menenmpatkan senjata RISLB. Rumah berkenaan diberikan oleh Mr. Ress Pengurus Bombay Burma Timber Company Limited.

Leftenan Kolonel (Bersara) Raja Shaharudin menyatakan, beliau ada menerima maklumat yang menyatakan satu kumpulan tentera Indonesia sedang bergerak dari Kalimantan menyusup masuk ke kawasan Malaysia. Mereka dilaporkan telah merampas barang-barang dr sebuah kedai kepunyaan seorang peniaga Cina di kawasan Serudong Laut. Mereka dikatakan sedang bergerak ke arah kawasan Kalabakan.

Tidak lama selepas itu satu tembakan kedengaran memecah keheningan malam dan kemudiannya diikuti pula oleh tembakan yang bertubi-tubi. Ketika saya dan sebilangan anggota keluar dari rumah untuk ‘stand to’, anggota TNI telah pun mula melepasakn tembakan dan melemaprkan bom tangan ke kedudukan kami, cerita Lettenan Kolonel (bersara) Raja Shaharudin. Semua anggota bertempiaran keluar dari rumah mencari perlindungan. Sarjan Abdul Aziz berjaya menerjunkan diri ke dalam kubu dan berada bersama ketua platun serta dua anggota lagi. Kami membalas tembakan dan turut melontarkan bom tangan ke arah anggota TNI, saya kemudiannya memerintahkan anggota agar mengambil perlindungan dan tidak melepaskan tembakan kecuali mereka melihat anggota TNI.

Tembak-menembak berhenti kira-kira pukul 11.00 malam, terang Leftenan Kolonel (Bersara) Raja Shaharudin. Mr. Ress, besama seorang lalaki datang menemui Leftenan Muda Raja Shaharudin sejurus selepas pertempuran berhenti. Pada lebih kurang pukul 3.30 pagi 30 Disember 1963 satu platun bantuan yang diketuai oleh Leftenan Muda Wan Nordin bnin Wan Mohammad (12176) sampai ke lokasi platun di Kalabakan. Anggotanya diarah mengumpulkan anggota yang terkorban dan tercedera sambil memberikan rawatan sekadar terdaya. Apabila matahari pagi 30 Disember 1963 mula menampakkan sinarnya, anggota mula melakukan penggeledahan kawasan secara terperinci bagi mengumpul mayat dan anggota yang tercedera untuk dimaklumkan kepada markas batalion. Lapan anggota termasuk ketua kompeni disahkan terkorban, manakala 18 anggota lagi tercedera.

RE: THE MAF/MOHICANS CASE 1963-2018.

(This article is not written by Suara Veteran but was extracted from Kapt Tengku Zainal’s Facebook timeline. Kapt Tengku Zainal Abidin Tengku Yusoff was leading the plights of the 404 Armed Forces officers (SSC and Regulars) who were commissioned in 1972 after the Sheikh Abdullah Report. Suara Veteran is not responsible for the offensive language used in the article, however there are certain facts in their plights that Suara Veteran is interested in because it does have some links to why the present Armed Forces and Veterans are suffering now)

PM TUN RAZAK CHEATED THE ENTIRE MALAYSIAN ARMED FORCES WITH FULL IMMUNITY FROM 1963 TO 1976.

ALL PRIME MINISTERS AFTER HIM COVERED UP HIS GRAND FRAUD WITH FULL IMMUNITY FROM 14-1-1976 TILL TODAY 3-1-2018.

MAF OFFICERS PAST AND PRESENT DARE NOT READ THIS FEARING SELF CONDEMNATION.

The beginning of this grand fraud was on 17th September 1963 Cabinet meeting when MAF was discriminated and excluded from the Royal Commission set up by Agong to review the salaries and conditions of service of the entire public sector under Article 132 of the newly amended Federal Constitution of the newly formed Malaysia.Singapore Armed Forces SAF at that time was part of MAF.PM Lee Kuan Yew did absolutely nothing to object to this blatantly unconstitutional act.MAF High Command under the leadership of British expatriate chiefs and our local CGS equally did not stand up to protest this fraud against MAF.

The Agong,the nine Malay Rulers and PM Tunku Abdul Rahman had been deceived and cheated too by DPM Tun Razak to approve this malicious and unconstitutional exclusion of MAF from the Royal Commission.PM Tunku later was pressured to resign on 22nd September 1970 after the bloody 13th May 1969 incident thus giving the full power to DPM Tun Razak to destroy MAF at will as the new PM.

On 27th July 1971 Tun Razak as the new Prime Minister and Defence Minister set up a Cabinet appointed committee known as Tan Sri Sheikh Abdullah Committee or TSAR to review the armed forces pay and terms of service.This inferior Committee was blatantly illegal,unconstitutional and created in bad faith principally to destroy the elite status of MAF officer corps.Nobody realised at the MAF high command that this grand move was to destroy MAF by PM Tun Razak and his PTD conspirators of KSN/KSU ranks.

The Report known as TSAR 1972 was first tabled by PM Tun Razak at the Cabinet meeting on 30th June 1972.On 11th July 1972 Cabinet meeting Tun Abdul Razak as the Prime Minister and Defence Minister again tabled TSAR and this time he fraudulently presented that MAF officers from the ranks of Second Lieutenant to General were receiving British Expatriate pay and status to deceive the King,Cabinet and Parliament to cut drastically the quantum of pay for all Malaysian Armed Forces officers from Officer Cadet to General including the Chief of the Armed Forces Staff by up to 30%.This was the fraudulent policy procured by him from the Cabinet with the active collaborations of five top PTD officers of chief secretary and permanent secretary grade to revise downward the concocted high Expatriate pay quantum and status with effect from 1st August 1972.The Cabinet approved without any dissent.Fraud was committed at the Cabinet to destroy MAF and all Cabinet ministers were collectively responsible on this date.

All officers from the ranks of Second Lieutenant up to General who had been receiving the Expatriate pay were allowed to continue receiving the Expatriate pay on Personal-to-Holder schème or PTH by which they collectively were able to retain the high Expatriate pay quantum.Was this not a treacherous and fatal bribery to induce MAF officers to betray the armed forces as an institution?PTH scheme was his cheating devise to blind all MAF officers from his strategic plan to destroy the elite status of its officer corps permanently post 1-8-1972.

What have happened to our institutional pride,honour and dignity to allow this treachery and betrayal to continue till today with absolute impunity and immunity?The Malaysian Armed Forces is not owned by officers and soldiers but by the nation, it is a national institution to defend the country.Officers come and go and their duty is to take care of the institution and never to betray this trust.The issue is the entire officer corps did collectively betray the MAF on 1st August 1972 by not standing up to the grand fraud committed by the Prime Minister Tun Abdul Razak.When all prime ministers after him continued protecting his grand fraud the MAF high command had shown no guts,balls and fiery bellies to stand up to fight and redeem our trampled pride,honour and dignity since 1976.

The fundamental issue is the continuous inhumane treatment of 404 junior officers when they raised this gross injustice case on 23rd April 1980 to the then Prime Minister Tun Hussein Onn.Tun Hussein Onn gave precedence to Tun Abdul Razak purely on kinship link as both married the two sisters daughters of Tun Noah.So he protected,preserved and defended the grand fraud of his brother-in-law Tun Abdul Razak.

Tun Dr Mahathir continued to protect this grand fraud purely on his lifelong and endless gratitude to Tun Abdul Razak for accepting him a half Indian to become a pure Malay fit to lead UMNO a Malay pure nationalist party.Tun Mahathir persona in UMNO itself is a designed fraud to protect this grand fraud for 100 years 1963-2063.Tun Abdul Razak as a brilliant strategist used Tun Dr Mahathir’s personal indebtedness and gratitude to him as his grand sentinel to protect,preserve and defend his grand fraud till eternity.

Tun Dr Mahathir should sever this fake gratitude for he has been a Malay all along albeit a constitutional one.Tun Abdullah and Datuk Seri Najib are just shit carriers of the three prime ministers and will appoint among their bloodlines as future prime ministers to protect this grand fraud.This grand fraud is the private agenda of Tun Razak and has been continuously defended and concealed by all the four prime ministers after him successively to degrade and neuter the armed forces permanently.Now Datuk Seri Najib is the Prime Minister and Dato’ Hishamuddin his cousin as the Defence Minister and the question is are both of them absolutely bent in protecting the grand fraud of their fathers Tun Abdul Razak and Tun Hussein Onn?

This treasonous abuse of power for their private interests must be checked by this last lawsuit at the Federal Court.Tun Abdul Razak had deliberately and fraudulently classified in his Cabinet paper that the 404 officer cadets and midshipmen were not serving officer and this had blatantly violated the military and naval law at that material time. It was made with a clear purpose of using them as a ploy to distract the grand fraud against the MAF as an institution from the King,Cabinet and Parliament.

The 404 officer cadets and midshipmen as a group was intended specifically to be used perpetually as tools of deception,fraud and concealment to permanently degrade and neuter MAF to become a totally insignificant institution devoid of any function of check and balance but as a mere security instrument subject to absolute orders.What comes from the Cabinet must go back to the Cabinet principle is applicable here and this all Prime Ministers from Tun Abdul Razak,Tun Hussein Onn,Tun Dr Mahathir,Tun Abdullah Badawi to Dato’ Najib Razak have continuously refused to revisit and retable this despicable Cabinet decision fearing that the genie in the bottle might escape and devour them dead or alive.

This is the greatest military debacle of all time for the Malaysian Armed Forces – losing an evil intellectual war without firing a single bullet! For the sake of our pride,honour and dignity we must not allow ourselves collectively to be used as their tools of fraud and deception perpetually?Are we ready now for a payback time against all the perpetrators of this evil injustice?

Long live the Mohicans ! Hidup Mohicans !

Tengku Zainal Abidin Tengku Yusoff

Captain (R)

Kuala Lumpur

Dated 3rd January 2018.

Malaysian Service Medal (Pingat Jasa Malaysia)

The Malaysian Service Medal (Pingat Jasa Malaysia) is a medal given by the King and Government of Malaysia. Established 3 March 2004, the medal recognizes service by members of the Malaysian Armed Forces during the Malayan EmergencySecond Malayan Emergency, and the Indonesia–Malaysia confrontation. The medal was also offered for award to members of the Commonwealth forces from Australia, Fiji, India, Nepal, New Zealand, and the United Kingdom who served in Malaysia during the Malayan Emergency and the Indonesia–Malaysia confrontation. The award is in recognition of “distinguished chivalry, gallantry, sacrifice, or loyalty” in contributing to the freedom of independence of Malaysia. The medal can be conferred and accepted posthumously by next of kin.

Appearance

The obverse of the medal bears the Coat of arms of Malaysia with the inscription JASA MALAYSIA beneath it. The reverse shows a map of Malaysia and the initials P.J.M underneath. The medal is suspended by two crossed palas palm fronds which are attached to a straight suspension bar covered in a decorative pattern.[2]

The ribbon is a 35 mm corded ribbon and has five coloured vertical stripes. The colours are of those of the Malaysian flag. The individual colours and widths of the five vertical stripes are as follows: 4.5 mm yellow, 7 mm blue, 12 mm red, 7 mm blue and 4.5 mm yellow.[3]

No clasps or bars were issued for this medal.[3]

Criteria

Malaysian Armed Forces

To be eligible for the Pingat Jasa Malaysia members of the Malaysian Armed Forces must have served for six months in any formation or unit of the Malaysian Armed Forces from:

Those personnel who did not meet the length of service requirement due to death, injury, or disability from fighting the Communist forces are also eligible for the medal.[4]

Commonwealth forces

The Pingat Jasa Malaysia may be awarded to Commonwealth forces from Australia, Fiji, India, Nepal, New Zealand, and the United Kingdom including Gurkhas, who served in Malaysia for at least 90 days, between:

 • 31 August 1957 and 31 December 1966 or,
 • 31 August 1957 and 9 August 1965 in Singapore

As with Malaysian personnel, awards may also be made to those whose service was cut short as a result of death or injury as a result of service in these areas. Those personnel who served in an indirect or support role must have served at least six months during the qualifying periods of service. The start date for the medal is 31 August 1957, the date of Malaysia’s independence. The cut-off date for service in Singapore is shorter due to Singapore’s independence from the Federation of Malaysia on 9 August 1965.[5]

Acceptance by Commonwealth countries

Australia

The Australian government accepted the offer of the Pingat Jasa Malaysia. Over 8,000 applications have since been verified by Department of Defence out of about 12,000 former and current serving members believed to be eligible. The Department of Defence, acting as agent on behalf of the Government of Malaysia, receives applications and verifies the service and eligibility to wear the Pingat Jasa Malaysia in accordance with guidelines for foreign awards.[2]

On 30 January 2006, the Malaysian Chief of Defence Force, Admiral Tan Sri Dato’ Sri Mohd Anwar bin Hj Mohd Nor presented the initial awards of the medal at Government House, Canberra. Admiral Anwar presented the first medals to the Governor-GeneralMajor General Michael Jeffery, and to group of veterans representing different ranks and Services who served during the Malayan Emergency and the Confrontation. The medal was also presented to the next of kin of two posthumous recipients.[2]

Distribution to remaining eligible recipients will be by the Directorate of Honours and Awards from within the Department of Defence, on behalf of the Malaysian Government.[2]

New Zealand

Approval for the right of eligible New Zealand personnel who served as part of the New Zealand’s military contribution to Malaysia to accept and wear the Pingat Jasa Malaysia without restriction was submitted to Her Majesty Queen Elizabeth II in July 2005. The submission was approved on 7 September 2005. The medal is worn before all foreign awards, but after awards of Commonwealth countries where The Queen is the head of state. Headquarters New Zealand Defence Force acts as the agent for the Government of Malaysia in administering some aspects of the award. More than 3,800 medals have been awarded to eligible individuals with an estimated additional 1,000 eligible individuals who have not applied for the medal. As the Malaysian definition of eligible service is broader than that used by New Zealand, it is estimated that 700 individuals who did not qualify for any New Zealand medals for Malaysian service, are eligible for recognition with the Pingat Jasa Malaysia.[3]

The initial presentations of the Pingat Jasa Malaysia took place at the High Commission of Malaysia in Wellington on 31 March 2006. Tan Sri Dato’ Sri Subhan Jasmon, Secretary General of the Malaysian Ministry of Defence presented medals to nineteen veterans who served in the Royal New Zealand Navy, the New Zealand Army, the Royal New Zealand Air Force and the Federation of Malaya Police between 1957 and 1966. Recipients included retired Lieutenant-General Don McIver head of the Royal New Zealand Returned and Services’ Association, Leonard Knapp President of the New Zealand Malayan Veterans’ Association, and Warrant Officer Reece Golding, RNZN, one of two active serving New Zealand Defence Force personnel eligible for the medal.[6] On 27 June 2006, Defence Minister Phil Goff announced the beginning of general distribution by courier of the Pingat Jasa Malaysia.[7]

United Kingdom

In 2005, the Malaysian Government approached the Foreign and Commonwealth Office to seek approval to present the Pingat Jasa Malaysia. The British Government, however, announced in the House of Lords that they would refuse the Malaysian medal for British citizens on the basis that the award was contrary to British Medals Policy. The policy states that non-British medals will not be approved for events or service that took place more than 5 years before initial consideration, or in connection with events that took place in the distant past (e.g., commemorative medals); or if the recipient has received a British award for the same service.

Intensive lobbying then commenced to try and reverse that decision. After a few months, the Foreign and Commonwealth Office announced that it had submitted a paper to the Committee on the Grant of Honours, Decorations and Medals requesting the Committee to review their policy in respect of foreign awards and the Pingat Jasa Malaysia. The Committee met on 7 December 2005 to carry out the review, but their recommendation was not announced until a written Ministerial Statement was made in the House of Commons on 31 January 2006.

The Committee’s recommendation was that British citizens could accept the medal but they would not be allowed to wear it. The Ministerial Statement on 31 January 2006 states that the recommendation, which the Queen has approved, stipulates that “Permission to wear the PJM will not, however, formally be given”.

The initial presentations of the Pingat Jasa Malaysia took at the Malaysian High Commission in London on 19 July 2006. The medal was presented to 34 ex-servicemen and women by the Malaysian Deputy Prime Minister, Datuk Seri Najib Tun Razak. A second ceremony for another 74 former servicemen who will receive the same medal will be held in Kuala Lumpur, Malaysia.

Throughout 2006, lobbying by veterans resulted in Don Touhig, MP and Former Veterans Minister, beginning the day with an Early day motion on 29 November 2006. “That this House welcomes the decision by Her Majesty The Queen to allow veterans of the Malaysian campaign between 1957 and 1966 to accept the Pinjat Jasa Malaysia (PJM) Medal; is concerned that the Inter-Departmental Committee on the Grant of Honours, Decorations and Medals decided to advise Her Majesty not to grant permission for Malaysian veterans to wear the PJM on public occasions; and calls upon the Government to make representations to the Committee to overturn this decision.”[8]

A second Early day motion by Michael Mates, MP was made the next day. “That this House applauds the generous gesture by the King and Government of Malaysia in the award of the Pingat Jasa Malaysia medal to British citizens for service in the Malayan Emergency; notes that Her Majesty The Queen has been graciously pleased to approve the recommendation of the Committee on the Grant of Honours, Decorations and Medals that British citizens may accept the award; is, however, surprised that the Committee did not recommend that British citizens receiving the award should also be able to wear it; is deeply embarrassed that the Australian and New Zealand veterans of the Emergency may both receive and wear the medal; invites the Committee to reconsider the matter, bearing in mind the diminishing number of those who gave valuable service between 31 August 1950 and 12 August 1966; believes that this is a pre-eminent case for an exception to the long-standing Government policy enunciated in the written Ministerial Statement of 31 January 2006; and urges Her Majesty’s Ministers to ensure that a further recommendation is made to Her Majesty, but this time one which takes full account of the generosity of a fellow Commonwealth country, the merits of the case, and the deep sense of hurt felt by British veterans, rather than being based upon a slavish observance of precedent.”[9]

On 6 November 2011, the Ministry of Defence published a notice announcing that British Veterans would be able to wear the Pingat Jasa Malaysia, for the first time, starting with Remembrance Day events on 11 November 2011. It was explained that historically the acceptance of foreign medals was not permitted if a British medal was awarded for a campaign. The previous restriction of acceptance but not wear had been lifted, and all entitled veterans could both accept and wear the medal.[5]

References

 1. Jump up to:a b “Bahagian Istiadat dan Urusetia Persidangan Antarabangsa”. Istiadat.gov.my. Retrieved 8 January 2013.
 2. Jump up to:a b c d “Pingat Jasa Malaysia”Defence Honours and Awards. Department of Defence. Retrieved 8 January2013. External link in |work= (help)
 3. Jump up to:a b c “Foreign Campaign Medals Awarded to New Zealanders – The Pingat Jasa Malaysia Medal”Medals awarded to New Zealand military personnel. New Zealand Defence Force. Retrieved 8 January 2013. External link in |work= (help)
 4. ^ “Pingat Jasa Malaysia”Department of Veterans Affair Official Portal. Retrieved 8 January 2013. External link in |work= (help)
 5. Jump up to:a b “The Pingat Jasa Malaysia Medal”Service Personnel & Veterans Agency. Retrieved 8 January 2013.External link in |publisher= (help)
 6. ^ “First presentation of the Pingat Jasa Malaysia (PJM) Medal to New Zealand Veterans”. New Zealand Defence Force. Retrieved 8 January 2013.
 7. ^ “Issue of Malaysian Medal to New Zealand Veterans”. New Zealand Defence Force. Retrieved 8 January2013.
 8. ^ “Early day motion 356 – PINJAT JASA MALAYSIA MEDAL – UK Parliament”. Edmi.parliament.uk. Retrieved 10 January 2013.
 9. ^ Table Office, House of Commons. “Early Day Motions”. Publications.parliament.uk. Retrieved 10 January2013.

External links