Design a site like this with WordPress.com
Get started

Kementerian Kewangan tidak memperuntukkan dana BBN kepada pesara tentera tidak berpencen

KUALA LUMPUR 8 Febuari 2019. – Kementerian Pertahanan sedang membuat kajian bagi mencari alternatif lain membantu meringankan beban kos sara hidup pesara tentera tidak berpencen.

Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Datuk Dzulkarnain Ahmad berkata, perkara itu akan dibentangkan dalam Majlis Veteran Kebangsaan (MVK) yang dijangka bersidang pada 28 Februari ini.

Katanya untuk makluman, Kementerian Kewangan tidak memperuntukkan dana bagi pembayaran Bantuan Bakti Negara (BBN) yang dilaksanakan pada tahun 2016 dan 2017.

Jelasnya, peruntukan bagi BBN sebelum ini yang berjumlah sebanyak RM53 juta adalah hasil daripada penjualan tanah kem ATM yang pada asalnya bertujuan untuk menaik taraf kem sedia ada.

“Tindakan ini telah mengakibatkan program menaik taraf kem-kem ATM sedia ada ditangguhkan.

“Justeru bagi tahun 2018 dan 2019 keutamaan diberikan kepada program-program menaik taraf kem ATM sedia ada yang tertangguh,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Kata Dzulkarnain, kenyataan itu adalah merujuk kepada laporan Free Malaysia Today mengenai pesara tentera terkilan tiada bantuan RM1,200 seperti zaman kerajaan Barisan Nasional (BN).

BBN merupakan bantuan tahunan yang diperkenalkan oleh kerajaan BN pada tahun 2016 berjumlah RM1,000 kepada veteran ATM yang tidak berpencen bagi mengurangkan beban kewangan mereka.

Jumlah itu kemudian dinaikan kepada RM1,200 bagi tahun 2017. – UTUSAN ONLINE

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: